Το Google My Business (GMB, παλαιότερα γνωστό ως Google Places for Business) προσφέρει στις εταιρείες μια φανταστική ευκαιρία να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης Google, και περισσότερο αφορά τις τοπικές αναζητήσης (Local Seo) αλλά το καλύτερο από τη δημιουργία μιας καταχώρισης στο Google My Business είναι ότι είναι δωρεάν!

Τι είναι η σελίδα Google My Business;

Τι είναι η σελίδα Google My Business-webmarketing-greeceΤο Google My Business σάς παρέχει τη δυνατότητα να καταχωρίσετε την τοποθεσία της επιχείρησής σας στους Χάρτες Google και στα αποτελέσματα τοπικής αναζήτησης.

Μπορείτε να εμφανίσετε σημαντικές πληροφορίες για την επιχείρησή σας, συμπεριλαμβανομένων των ωρών ανοίγματος/κλεισίματος, των στοιχείων επικοινωνίας ή ενός συνδέσμου προς τον ιστότοπό σας. Πιο πρόσφατα, η Google κυκλοφόρησε επίσης μια νέα δυνατότητα που σας επιτρέπει να δημοσιεύετε έναν σύνδεσμο προς άρθρα ή προσεχείς εκδηλώσεις. Περισσότερα για αυτό αργότερα.

Η καταχώριση είναι δωρεάν αλλά θα πρέπει να θεωρείται ως αναγκαιότητα από όλες τις επιχειρήσεις. Εάν η επιχείρησή σας είναι μια διαδικτυακή επιχείρηση και δεν έχετε φυσικό κατάστημα, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε μια σελίδα Google My Business.

Βελτιώστε την ορατότητα τοπικής αναζήτησης της επιχείρησής σας

Η ρύθμιση της καταχώρισής σας στο Google My Business είναι ένας από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ρυθμίσετε την επιχείρησή σας ώστε να μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο. Όλο και περισσότερα ερωτήματα αναζήτησης γίνονται γεωγραφικά συγκεκριμένα και οι αλγόριθμοι της Google έχουν αναπτυχθεί για να λαμβάνουν υπόψη την πρόθεση του χρήστη .

Πιθανότατα έχετε κάνει μια αναζήτηση στο Google κάποια στιγμή, όπως “μέρη για φαγητό κοντά μου”, αν ναι, τότε θα παρατηρήσετε ότι η Google επιστρέφει μια λίστα με τρεις τοποθεσίες όπου μπορείτε να φάτε με βάση την τρέχουσα τοποθεσία σας. Οι τρεις επιχειρήσεις που εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα του ερωτήματος αναζήτησής σας έχουν μια σελίδα GMB και είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να σας προσελκύσουν ως πελάτη.

Εάν αυτά τα μέρη για φαγητό δεν είχαν σελίδα GMB, τότε δεν θα είχαν εμφανιστεί. Σκεφτείτε το στο πλαίσιο της επιχείρησής σας, ανεξάρτητα από το προϊόν ή την υπηρεσία που πουλάτε. Πώς μπορούν οι τοπικές αναζητήσεις να ωφελήσουν την επιχείρησή σας και τι μπορεί να χάνετε χωρίς αυτήν;

Καθώς η Google κάνει τακτικές αλλαγές στους αλγορίθμους της, αν θέλετε να βρεθείτε στην τοπική αναζήτηση, πρέπει να έχετε μια καταχώριση στο Google My Business και να τη βελτιστοποιείτε σε τακτική βάση.

Πώς να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας στο Google My Business

Πώς να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας στο Google My Business-webmarketing-greeceΑφού δημιουργήσετε και διεκδικήσετε μια σελίδα GMB για την επιχείρησή σας, το επόμενο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι έχει βελτιστοποιηθεί και ότι έχετε συμπληρώσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες. Θα πρέπει να στοχεύσετε να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στην καταχώρισή σας στο GMB.

Όταν οι χρήστες έχουν κάνει την αναζήτησή τους και έχουν βρει την επιχείρησή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, το επόμενο βήμα τους θα είναι να κάνουν κλικ στην επιχείρησή σας για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, όπως στοιχεία επικοινωνίας και οδηγίες.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν αλλάζει και οι πληροφορίες πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμες. Εάν δεν έχετε ορίσει μια ακριβή διεύθυνση επιχείρησης, τότε δεν θα είναι εύκολο για τους ανθρώπους να σας βρουν φυσικά. Εάν η επιχείρησή σας δεν είναι εύκολο να βρεθεί, τότε οι άνθρωποι θα πάνε κάπου που είναι. Είναι τόσο απλό.

Αυτό είναι το διαδικτυακό περιβάλλον στο οποίο πρέπει πλέον να ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις, επομένως βεβαιωθείτε ότι η επιχείρησή σας εκμεταλλεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν στο διαδίκτυο και μην το αφήσετε να εμποδίσει την ικανότητά σας να προσελκύσετε νέους πελάτες.

Λάβετε σωστά την περιγραφή σας

Αφιερώστε χρόνο για να γράψετε μια καλή περιγραφή για να την προσθέσετε στην καταχώρισή σας και προσπαθήστε να την κάνετε όσο το δυνατόν πιο τοπική όπου μπορείτε, ώστε να είναι πιο σχετική με τον χρήστη. Η περιγραφή χρησιμοποιείται ως επισκόπηση σχετικά με το τι κάνει η επιχείρησή σας και εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την επιχείρησή σας. Η περιγραφή του GMB μπορεί να είναι έως και 750 χαρακτήρες, αλλά αξίζει τον κόπο να λάβετε τις πιο σχετικές πληροφορίες στις πρώτες λίγες προτάσεις. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε 2-3 λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν καλύτερα την επιχείρησή σας.

Προσθέστε αναρτήσεις στο Google My Business σας

Τώρα μπορείτε να προσελκύσετε περισσότερο ενδιαφέρον προσθέτοντας αναρτήσεις στο προφίλ σας στο GMB. Το περιεχόμενο θα εμφανίζεται στην αναζήτηση Google και στα αποτελέσματα του χάρτη.

Για να προσθέσετε μια ανάρτηση το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταβείτε στον λογαριασμό σας στο GMB και να δημιουργήσετε μια νέα ανάρτηση. Θα μπορείτε να ανεβάσετε μια εικόνα, να γράψετε έως και 300 λέξεις κειμένου ή έναν τίτλο εκδήλωσης, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει την ημερομηνία έναρξης/λήξης.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια επιλογή για να προσθέσετε μια παρότρυνση για δράση με μια ποικιλία επιλογών κουμπιών, όπως «Μάθετε περισσότερα», «Κράτηση», «Εγγραφή», «Αγορά» και «Λήψη προσφοράς».

Η επιλογή ανάρτησης σάς δίνει μεγάλη ευελιξία για να προωθήσετε εκδηλώσεις, να μοιραστείτε το περιεχόμενό σας και να προωθήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, επισημαίνοντας πότε εκτελείτε ειδικές προσφορές. Η ανάρτηση θα διαρκέσει 7 ημέρες προτού χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με μια νέα ανάρτηση. Η Google θα σας στείλει μια υπενθύμιση μέσω email για να το κάνετε αυτό και φυσικά δεν είναι τυχαίο αυτό. Είναι πολύ βασικό να παρακολουθείτε τα tips για το GMB

Το στιγμιότυπο οθόνης της σελίδας Innovation Visual GMB εδώ δείχνει πώς χρησιμοποιήσαμε τη δυνατότητα ανάρτησης για να προωθήσουμε την εκδήλωση μας στο Google Retail & Shopping Livestream. Όπως μπορείτε να δείτε, εμφανίζεται μια σαφής ημερομηνία και ώρα, μαζί με μια σαφή παρότρυνση για δράση στην «Εγγραφή».

Εάν έχετε ρυθμίσει το Google My Business, αλλά δεν έχετε χρησιμοποιήσει ακόμη τη λειτουργία αναρτήσεων, ελπίζουμε ότι τώρα γνωρίζετε αρκετά για να το δώσετε.

Μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τις αναρτήσεις σας, καθώς φαίνεται ότι οι αναρτήσεις Google λήγουν μετά από επτά ημέρες από τη δημοσίευσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τις ενημερώνετε εβδομαδιαία. Τα συμβάντα μπορούν να παρατίθενται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και λήγουν αυτόματα την ημέρα του συμβάντος, κάτι που είναι βολικό.

Προσθέστε έως και 10 φωτογραφίες ή βίντεο σε αναρτήσεις του GMB

Από τον Φεβρουάριο του 2020, μπορείτε πλέον να προσθέσετε έως και 10 φωτογραφίες ή βίντεο σε αναρτήσεις Google. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε ακόμη περισσότερα για να αναβαθμίσετε τις αναρτήσεις σας και να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό. Οι εικόνες και τα βίντεο μπορούν να βοηθήσουν στην αφήγηση μιας ιστορίας και η δυνατότητα προσθήκης πολλαπλών εικόνων θα ωφελήσει σίγουρα τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς θα σας βοηθήσει να προσθέσετε πολλές εικόνες προϊόντων.

Προσθέστε εικόνες σε τακτική βάση

Μπορεί να έχετε προσθέσει βασικές εικόνες, όπως το εξωτερικό/εσωτερικό της επιχείρησής σας, το λογότυπό σας και την ομάδα σας, αλλά δεν πρέπει να σταματήσετε εκεί. Δημοσιεύστε εικόνες όσο μπορείτε. Αυτό θα δείξει στο Google ότι είστε ενεργός και θα σας ευνοήσει όταν πρόκειται να σας δείξει υψηλότερα σε χάρτη ή τοπικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Συλλέξτε Κριτικές

Εάν θέλετε να κατατάξετε υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης και χαρτών, συλλέξτε κριτικές. Οι κριτικές λειτουργούν ως σήματα πραγματικού κόσμου για το τι πιστεύουν πραγματικά οι άνθρωποι για μια επιχείρηση και αποτελούν βασικό παράγοντα όσον αφορά την κατάταξη στην τοπική αναζήτηση. Όχι μόνο αυτό, αλλά λειτουργούν ως κοινωνική απόδειξη στους πιθανούς πελάτες σας και τους βοηθούν να λάβουν μια απόφαση για το αν θα συνεργαστούν μαζί σας ή όχι. Ο καλύτερος τρόπος για να συλλέξετε κριτικές είναι να τις ζητήσετε. Αναζητήστε πελάτες που ξέρετε τι είναι ικανοποιημένοι με το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Για να διευκολύνετε τη συλλογή κριτικών, δημιουργήστε ένα πρότυπο email, αλλά φροντίστε να το εξατομικεύσετε όπου είναι δυνατόν πριν το στείλετε!

Απαντήστε σε Κριτικές

Είτε είναι καλό είτε κακό (και ιδιαίτερα κακό) – φροντίστε να απαντάτε σε όλες τις κριτικές, ώστε ο πελάτης σας να γνωρίζει ότι είστε σοβαροί για αυτούς και την εμπειρία του με την επιχείρησή σας. Αυτό θα βοηθήσει επίσης άλλους πελάτες να χτίσουν εμπιστοσύνη σε εσάς ως επωνυμία. Αναγνωρίστε και ευχαριστήστε τους πελάτες που αφήνουν μια καλή κριτική, καθώς δείχνει ένα επίπεδο αφοσίωσης στο στάδιο μετά την αγορά.

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κριτικές σας ως ευκαιρία για να γίνετε καλύτεροι ως επιχείρηση. μάθετε τι αρέσει και τι όχι στους ανθρώπους και βελτιώστε το. Οι κριτικές είναι πολύτιμα δεδομένα για μια επιχείρηση.

Μην χάσετε τα οφέλη του Google My Business

Βεβαιωθείτε ότι η επιχείρησή σας διαθέτει μια ενημερωμένη και λεπτομερή σελίδα Google My Business. Εάν δεν έχετε αφιερώσει χρόνο για να δημιουργήσετε και να βελτιστοποιήσετε ένα, τότε χάνετε έναν από τους καλύτερους δωρεάν τρόπους εμφάνισης στα αποτελέσματα αναζήτησης Google. Είναι επίσης εξαιρετικά προσαρμόσιμο και μπορεί να ενημερωθεί όπως απαιτείται για να αντικατοπτρίζει τις καθημερινές αλλαγές. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος και γνώση για να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας, οπότε φροντίστε να το κάνετε. Θα μπορούσατε να δείτε τα οφέλη αμέσως.