Δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο πολύ μπορείτε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της σελίδα σας με την βελτιστοποίηση της ή των εικόνων που χρησιμοποιείτε μέσα στην σελίδα. Για παράδειγμα αν δείτε η Google έχει ειδική αναζήτηση με το Google images.

Ευτυχώς είναι ποιο εύκολο από ότι νομίζετε να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας μέσα στο site σας δηλαδή να εργαστούμε στο Image SEO Optimization όπως είναι ευρέος γνωστό.

Image Optimization: Alt Text

Όταν βλέπετε μια εικόνα με ένα ρολόι άμεσα μπορείτε να καταλάβετε σε τι αναφέρετε η εικόνα και κατά επέκταση το άρθρο που περιλαμβάνει την εικόνα.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η άμεση αναγνώριση δεν είναι δυνατή από τις αράχνες μηχανών αναζήτησης. Υπάρχει όμως τρόπος για να βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν το θέμα της εικόνας μας. Ονομάζετε Alt text (Alternative Text)

Τι είναι το Alt text (Εναλλακτικό Κείμενο στα ελληνικά).

Πολύ γρήγορη αλλά πλήρη απάντηση είναι η html εντολή που κάνει τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το θέμα της εικόνας που χρησιμοποιούμε σε κάποιο κείμενο. Και συντάσσεται alt = “και εδώ το alt κείμενο σας”.

seo-image-optimazation

Image Optimization: File Size

Όλοι πλέων γνωρίζετε ότι η ταχύτητα φόρτωσης του site είναι καθοριστικός παράγοντας στο SEO. Και ένας από τους λόγους που καθυστερεί ένα site να φορτώνει είναι η πολύ βαριές εικόνες που χρησιμοποιούνται. Μπορούμε να έχουμε πολύ καλής ποιότητας εικόνες αλλά με το σωστό όγκο που χρειάζεται για το internet.

Υπάρχουν online εργαλεία για να μας βοηθήσουν να  μικρύνουμε το βάρος μιας εικόνας αλλά να κρατήσουμε την ποιότητα της. Δύο από αυτά είναι  Picnik and Image Optimizer φυσικά και είναι δωρεάν.

Καλό είναι όταν χρησιμοποιούμε μια εικόνα σε 2 διαφορετικά μεγέθη να φροντίσουμε να φέρουμε ένα μέγεθος στην εικόνα που θα είναι κοντινό και στα 2 μεγέθη που θέλουμε. Αυτό γιατί ? Γιατί όταν το κάνει το πρόγραμμα περιήγησης αυτό να αλλάζει δηλαδή μέγεθος εικόνας έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην φόρτωσης της σελίδας.

Image Optimization: File Name

Ένα τρίτο βήμα και πολύ βασικό είναι το όνομα του αρχείου (εικόνας) δηλαδή  “όνομα εικόνα.jpg” Και εδώ θα πρέπει  να περιλαμβάνετε ένα σωστό όνομα που να προδίδει το περιεχόμενο της εικόνας. Καλό είναι αφού μιλάμε για  on page seo στο όνομα να περιλαμβάνεται και η λέξη κλειδί που δουλεύουμε το άρθρο μας. Δηλαδή seo-greece.jpg είναι πολύ σωστό όνομα αν το άρθρο μας μιλάει για seo αλλά ελληνικά. Μεταξύ των λέξεων βάζουμε το σύμβολο – γιατί οι μηχανές δεν έχουν την λογική να χωρίζουν τις λέξεις. Πλέον έχουμε και το τοπικό SEO όπου θα πρέπει στο όνομα της εικόνας να περιλαμβάνεται και η τοπική αναζήτηση για παράδειγμα κλειδαράς γλυφαδα.jpg

Image Optimization: Captions

Λεζάντα εικόνων, δεν έχει άμεση σχέση με το on page seo αλλά με το Bounce rate (ποσοστό εγκατάλειψης) μιας σελίδας. Πολλές φορές επειδή ο λεζάντα σε  μια εικόνα λειτουργεί σαν τίτλος έχουμε την δυνατότητα να να κρατήσουμε τον αναγνώστη με την πολύ έξυπνη λεζάντα αφού μετά από την πρώτη ματιά που πάει στην εικόνα μετά αμέσως το μάτι πάει στην Λεζάντα και μετά αποφασίσει να μεταφερθεί προς ανάγνωση του άρθρου.