Εάν ο ιστότοπός σας δεν εμφανίζεται στο Google, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται.
Σε αυτήν την ανάρτηση, θα αναλύσω τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ο ιστότοπός σας δεν είναι ορατός στο Google και τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε.
Είναι ο ιστότοπός μου στο Google;
Για να μπορέσετε να αρχίσετε να αξιολογείτε τυχόν προβλήματα με τον ιστότοπό σας, πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσετε ότι όντως δεν βρίσκεται στο Google.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε εάν ο ιστότοπός σας βρίσκεται στο ευρετήριο της Google.
Αρχικά, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Google Search Console και να επαληθεύσετε την ιδιοκτησία του ιστότοπού σας.
Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταβείτε στην ενότητα “Κάλυψη”, όπου θα μπορείτε να δείτε όλες τις σελίδες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο ευρετήριο.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο επιθεώρησης URL για να αναζητήσετε απευθείας μια συγκεκριμένη σελίδα.
Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο ιστότοπός σας είναι στο Google είναι να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση ιστότοπου στο Google.com. Στο πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογήστε:
site: το όνομα του ιστότοπού σας και πατήστε enter.
Στα αποτελέσματα, θα δείτε όλες τις σελίδες από τον ιστότοπό σας που βρίσκονται στο ευρετήριο της Google. Εάν δεν εμφανιστούν αποτελέσματα, τότε καμία από τις σελίδες σας δεν είναι αυτήν τη στιγμή στο Google.
Εάν συμβαίνει αυτό, θα θέλετε να μάθετε γιατί. Ας καταλάβουμε γιατί ο ιστότοπός σας μπορεί να μην εμφανίζεται στο Google.
1. Ο ιστότοπος είναι ολοκαίνουργιος
Ο πρώτος λόγος που ο ιστότοπός σας μπορεί να μην εμφανίζεται στο Google είναι απλώς ότι ο ιστότοπός σας είναι νέος.
Η Google εμφανίζει μόνο ιστότοπους που είναι αποθηκευμένοι στο ευρετήριό της. Όταν δημιουργείτε για πρώτη φορά έναν ιστότοπο, η Google δεν έχει κανέναν τρόπο να γνωρίζει την ύπαρξή του. Χρειάζεται χρόνος για να βρει η μηχανή αναζήτησης τους ιστότοπους που προσθέτει στο ευρετήριό της, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επιταχύνετε τη διαδικασία.
Λύση:
Υπάρχουν μερικές λύσεις για να κάνετε τον νέο σας ιστότοπο να εμφανίζεται στο Google.
Αρχικά, θα μπορούσατε να περιμένετε να το βρει η μηχανή αναζήτησης. Τώρα, αυτή δεν είναι η καλύτερη ιδέα γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να σας βρει η Google, ειδικά αν δεν έχετε άλλους ιστότοπους που συνδέονται με εσάς.
Η άλλη επιλογή σας είναι να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιστότοπου και να τον υποβάλετε μέσω του Google Search Console . Με αυτόν τον τρόπο, θα πείτε στην Google ότι ο ιστότοπός σας υπάρχει και ότι θέλετε να συμπεριληφθεί στο ευρετήριο.
2. Το Google Crawler είναι αποκλεισμένο
Η Google βρίσκει ιστότοπους μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ανίχνευση. Σε αυτή τη διαδικασία, στέλνουν ρομπότ γνωστά ως ανιχνευτές σε όλο το Διαδίκτυο που αναζητούν νέους ιστότοπους για να προσθέσουν στο ευρετήριό τους.
Εάν αποκλείετε την ανίχνευση του ιστότοπού σας από την Google, τότε οι ανιχνευτές τους θα παρακάμψουν τις σελίδες σας και δεν θα είναι διαθέσιμες για εμφάνιση στο Google.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποκλεισμού των ανιχνευτών Google είναι μέσω του αρχείου robots.txt . Αυτό το αρχείο παρέχει οδηγίες της Google σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ιστότοπου. Οι περισσότεροι ιστότοποι έχουν έναν, ο οποίος συνήθως αποθηκεύεται στον ριζικό κατάλογο ενός ιστότοπου.
Λύση:
Μπορείτε να ελέγξετε εάν το αρχείο robots.txt εμποδίζει την Google να ανιχνεύσει τον ιστότοπό σας στο Google Search Console.
Εάν έχετε προσθέσει τον χάρτη του ιστότοπού σας στο Search Console, μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα Κάλυψη και να αναζητήσετε τυχόν σφάλματα κατά την ανίχνευση του ιστότοπού σας.
Αναζητήστε ένα μήνυμα που λέει, “Η διεύθυνση URL που υποβλήθηκε αποκλείστηκε από το robots.txt”.
Μπορείτε επίσης να ελέγξετε απευθείας το αρχείο robots.txt για να δείτε εάν μπλοκάρει προγράμματα ανίχνευσης.
Για αυτό, θα χρειαστεί να μεταβείτε στον κατάλογο αρχείων της πλατφόρμας φιλοξενίας σας. Το αρχείο robots.txt πρέπει να βρίσκεται στον ριζικό φάκελο.
Όταν ανοίγετε το αρχείο, αναζητήστε τους ακόλουθους πράκτορες χρήστη:
User-agent: *
User-agent: Googlebot
Εάν βρείτε κώδικα με το ” Disllow: / ” κάτω από κάποιο από αυτά, τότε αποκλείετε την ανίχνευση του ιστότοπού σας από την Google.
Για να επιτρέψετε στην Google να ανιχνεύσει τον ιστότοπό σας, απλώς διαγράψτε το απόσπασμα “Disallow: /” και αποθηκεύστε το αρχείο robots.txt.
Την επόμενη φορά που η Google επιχειρήσει να ανιχνεύσει τον ιστότοπό σας, δεν θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα.
3. Έχετε την ετικέτα NOINDEX στις σελίδες σας
Το να αφήνετε το Google να ανιχνεύει τις σελίδες σας είναι απλώς μέρος της εμφάνισης του ιστότοπού σας στη μηχανή αναζήτησης. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε στην Google να ευρετηριάζει τις σελίδες σας.
Τώρα, η διαδικασία για την ευρετηρίαση των σελίδων σας είναι παρόμοια με αυτή της ανίχνευσης. Εάν καθορίσετε στην Google ότι δεν θέλετε ορισμένες σελίδες να περιλαμβάνονται στο ευρετήριο, τότε δεν θα τις συμπεριλάβει.
Αυτό γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας μια μετα-ετικέτα “noindex”. Η ετικέτα είναι ένα μικρό κομμάτι κώδικα HTML που προστίθεται σε μια σελίδα. Απλώς λέει στην Google να μην συμπεριλάβει αυτήν τη σελίδα στο ευρετήριό της.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι ετικέτες δεν θα προστεθούν στον ιστότοπό σας, εκτός εάν το κάνετε μόνοι σας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορούσατε απροσδόκητα να εφαρμόσετε την ετικέτα “noindex” στις σελίδες σας.
Για παράδειγμα, εάν ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί WordPress, υπάρχει μια ρύθμιση “Ορατότητα μηχανής αναζήτησης”. Εάν επιλέξετε το πλαίσιο που λέει “Αποθάρρυνση των μηχανών αναζήτησης από την ευρετηρίαση αυτού του ιστότοπου”, τότε η ετικέτα “noindex” θα προστεθεί σε όλες τις σελίδες σας.
Λύση:
Μπορείτε να ελέγξετε στο Google Search Console για να δείτε εάν σε κάποια από τις σελίδες σας έχει εφαρμοστεί η ετικέτα “noindex”. Μεταβείτε στη σελίδα Κάλυψη και αναζητήστε τυχόν σφάλματα που λένε “Υποβληθείσα διεύθυνση URL με την ένδειξη “noindex”.
Εάν βρείτε την ετικέτα σε ανεπιθύμητες σελίδες, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την ξεφορτωθείτε. Μπορείτε να βουτήξετε στον κώδικα HTML για τη συγκεκριμένη σελίδα και να τον αφαιρέσετε μόνοι σας.
Ή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό όπως το πρόσθετο Yoast SEO για WordPress. Αυτό θα σας επιτρέψει να καθορίσετε ποιες σελίδες έχουν την ετικέτα και θα διασφαλίσει ότι δεν θα προστεθεί σε σελίδες που δεν θέλετε.
4. Ο ιστότοπος τιμωρείται και αφαιρείται από το Google Index
Η Google έχει ένα σύνολο οδηγιών που πρέπει να ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ιστότοπων προκειμένου ο ιστότοπός τους να είναι κατάλληλος για κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εάν παραβιάσετε αυτές τις οδηγίες (ή η Google υποπτεύεται ότι είστε), ο ιστότοπός σας θα τιμωρηθεί.
Αυτό είτε θα έχει ως αποτέλεσμα οι σελίδες σας να κατατάσσονται χαμηλότερα είτε να εξαιρεθούν εντελώς από το ευρετήριο.
Υπάρχουν δύο είδη κυρώσεων που μπορείτε να λάβετε από την Google. Αλγοριθμική και χειροκίνητη.
Οι αλγοριθμικές κυρώσεις προκύπτουν όταν ο αλγόριθμος της Google κρίνει προβλήματα ποιότητας με τον ιστότοπό σας και αποφασίζει να σας τιμωρήσει ανάλογα.
Οι μη αυτόματες κυρώσεις είναι όταν ένας άνθρωπος ελέγχει τον ιστότοπό σας και διαπιστώνει ότι ο ιστότοπός σας δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες ποιότητας για webmaster της Google.
Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσατε να λάβετε μη αυτόματη ποινή περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:
- Ανεπιθύμητα μηνύματα που δημιουργούνται από χρήστες
- Προβλήματα δομημένων δεδομένων
- Κακοί σύνδεσμοι που οδηγούν στον ιστότοπό σας
- Μη φυσικοί σύνδεσμοι από τον ιστότοπό σας
- Κρυφό κείμενο και γέμιση λέξεων-κλειδιών
- Παραπλανητικές ανακατευθύνσεις
Λύση:
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο ιστότοπός σας τιμωρείται από την Google είναι να κάνετε αναζήτηση στο Google Search Console.
Μεταβείτε στην ενότητα “Ασφάλεια και μη αυτόματες ενέργειες” και κάντε κλικ στο “Μη αυτόματες ενέργειες”.
Αυτό θα σας δείξει εάν η Google έχει εφαρμόσει μη αυτόματες κυρώσεις στον ιστότοπό σας.
Εάν δεν έχετε τιμωρηθεί, θα δείτε ένα μήνυμα που λέει, “Δεν εντοπίστηκαν προβλήματα”. Εάν έχουν πραγματοποιηθεί μη αυτόματες ενέργειες κατά του ιστοτόπου σας, θα αναφέρονται στη σελίδα.
Η Google θα σας δώσει την ευκαιρία να διορθώσετε τα προβλήματα και να υποβάλετε αίτημα για την κατάργηση της ποινής. Αφού αντιμετωπίσετε τα ζητήματα, επιλέξτε “Αίτημα ελέγχου” από τη σελίδα μη αυτόματων ενεργειών. Η Google δηλώνει ότι αναζητά τα ακόλουθα στα αιτήματα ελέγχου:
- Μια εξήγηση του ακριβούς ζητήματος ποιότητας στον ιστότοπό σας.
- Περιγραφή των βημάτων που κάνατε για να διορθώσετε το πρόβλημα.
- Το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας
Τώρα, οι αλγοριθμικές ποινές είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς η Google δεν θα σας ειδοποιήσει εάν έχετε λάβει. Εάν ο ιστότοπός σας δεν εμφανίζεται καθόλου στο Google, πιθανότατα δεν πρόκειται για αλγοριθμική ποινή.
Ωστόσο, εάν ο ιστότοπός σας είχε προηγουμένως καλή κατάταξη και γνώρισε ξαφνική πτώση στην κατάταξή σας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλγοριθμική ποινή.
Η καλύτερη πορεία που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να πραγματοποιήσετε έναν τεχνικό έλεγχο. Αναζητήστε ζητήματα διπλού περιεχομένου ή σοβαρά προβλήματα απόδοσης.
5. Έλλειψη Πρωτότυπου Περιεχομένου
Ένας άλλος πιθανός λόγος που ο ιστότοπός σας δεν εμφανίζεται στο Google είναι η έλλειψη ποιοτικού, πρωτότυπου περιεχομένου στον ιστότοπό σας.
Ο στόχος της μηχανής αναζήτησης της Google είναι να παρέχει στους χρήστες τα πιο σχετικά αποτελέσματα με τα ερωτήματα αναζήτησής τους. Για να γίνει αυτό, θα κατατάξει το περιεχόμενο που θεωρεί καλύτερο στην κορυφή των αποτελεσμάτων του.
Η Google έχει δείξει ότι εκτιμά το πρωτότυπο, σε βάθος περιεχόμενο. Εάν οι σελίδες σας επαναλαμβάνουν απλώς τις ίδιες ιδέες που βρίσκονται σε άλλους ιστότοπους, είναι απίθανο να κατατάσσονται πολύ ψηλά.
Λύση:
Δημιουργήστε φρέσκο, πρωτότυπο, αειθαλές περιεχόμενο γύρω από τις λέξεις-κλειδιά-στόχους σας. Ψάξτε να προσεγγίσετε ένα θέμα από διαφορετική οπτική γωνία και παρέχετε πολύτιμες πληροφορίες που δεν υπάρχουν σε παρόμοια κομμάτια στον ιστό.
6. Όχι Αρκετοί σύνδεσμοι Επιστροφής
Τα backlinks είναι ένα σήμα ποιότητας και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
Εάν ο ιστότοπός σας δεν έχει πολλά backlinks, υποδηλώνει έλλειψη εξουσίας. Με χαμηλότερη αρχή σελίδας και τομέα, είναι πιο δύσκολο να εμφανιστείτε στα αποτελέσματα Google.
Λύση:
Η λήψη υψηλής ποιότητας backlinks μπορεί να πάρει χρόνο, ειδικά εάν ο ιστότοπός σας είναι νέος. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε συνδέσμους είναι να δημιουργήσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.
Εάν δεν έχετε σελίδες στις οποίες αξίζει να συνδεθείτε, η απόκτηση συνδέσμων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Αφού δημιουργήσετε πολλές σελίδες υψηλής αξίας, απευθυνθείτε σε έγκυρους ιστότοπους στον κλάδο σας και ζητήστε τους να συνδεθούν ξανά με τον ιστότοπό σας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης αυτής της διαδικασίας που ξεφεύγουν από τον σκοπό αυτής της ανάρτησης. Μπορείτε να διαβάσετε αυτήν την ανάρτηση για περισσότερες λεπτομέρειες: Πώς να προσεγγίσετε το link building για SEO .
Όσο κι αν επιλέξετε να πραγματοποιήσετε την προβολή σας, σας συνιστώ να εστιάσετε στην αμοιβαιότητα όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε συνδέσμους. Οι άνθρωποι θα είναι πιο πιθανό να συνδεθούν μαζί σας εάν παρέχετε κάποια αξία σε αντάλλαγμα.
Αυτό θα μπορούσε να είναι με τη μορφή του να συνδέεστε ξανά μαζί τους ή να προσφέρετε να γράψετε μια ανάρτηση επισκέπτη στον ιστότοπό τους δωρεάν.
7. Στόχευση εξαιρετικά ανταγωνιστικών λέξεων-κλειδιών
Ανάλογα με τον κλάδο σας, οι λέξεις-κλειδιά SEO για τις οποίες προσπαθείτε να κατατάξετε μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Φυσικά, αυτό θα κάνει πιο δύσκολο για τον ιστότοπό σας να εμφανίζεται για αυτούς τους όρους.
Η αποτυχία κατάταξης για αυτές τις λέξεις-κλειδιά θα μπορούσε να αποδοθεί στον κλάδο στον οποίο βρίσκεστε και όχι σε οποιοδήποτε πρόβλημα με τον ιστότοπό σας.
Θα πρέπει να επαληθεύσετε ότι αυτό συμβαίνει και ότι η έλλειψη ορατότητάς σας δεν είναι αποτέλεσμα βαθύτερου ζητήματος.
Λύση:
Ελέγξτε την ενότητα Κάλυψη στο Google Search Console ή πραγματοποιήστε αναζήτηση ιστότοπου στο Google χρησιμοποιώντας το όνομα του ιστότοπού σας για να δείτε εάν ο ιστότοπός σας περιλαμβάνεται καθόλου στο ευρετήριο.
Μόλις επιβεβαιώσετε ότι ο ιστότοπός σας είναι όντως στο Google, θα ξέρετε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν κατατάσσεστε για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά παρά στην πλήρη έλλειψη προβολής.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να εργαστείτε για να ενισχύσετε την κατάταξή σας για να εμφανιστείτε στην κορυφή για τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε. Αυτό θα σημαίνει ότι θα συνεχίσετε να δημιουργείτε χρήσιμο περιεχόμενο, θα αυξάνετε την εξουσία του τομέα σας μέσω συνδέσμων επιστροφής υψηλής ποιότητας και θα διασφαλίζετε ότι όλοι οι τεχνικοί παράγοντες του ιστότοπού σας είναι σε τάξη.
Εάν το κάνετε αυτό, θα δείτε την κατάταξή σας να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ περιμένετε να καταταχθεί ο ιστότοπός σας για πιο ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να στοχεύσετε κάποιες άλλες λέξεις-κλειδιά με μικρότερη δυσκολία για να βοηθήσετε τον ιστότοπό σας να αποκτήσει δυναμική.
Χρησιμοποιήστε το εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών που προτιμάτε για να βρείτε λέξεις-κλειδιά που είναι λιγότερο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσετε περιεχόμενο και σελίδες για να τις στοχεύσετε. Θα μπορείτε να ταξινομήσετε αυτές τις σελίδες πιο γρήγορα.
Αν και η επισκεψιμότητα που ενδέχεται να λάβετε μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτή που παρέχουν οι κύριοι στόχοι λέξεων-κλειδιών σας, η προσέλκυση επισκεπτών στις σελίδες σας θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εξουσίας του ιστότοπού σας, βοηθώντας σας να κατατάξετε τις κύριες λέξεις-κλειδιά σας πιο γρήγορα.
8. Ο ιστότοπός σας είναι πολύ αργός
Στην προσπάθεια της Google να παρέχει στους χρήστες την καλύτερη δυνατή εμπειρία, λαμβάνει υπόψη πολλούς τεχνικούς παράγοντες κατά την ευρετηρίαση και την κατάταξη ιστοτόπων. Ο πιο σημαντικός τεχνικός παράγοντας που θα αξιολογήσουν είναι η ταχύτητα του ιστότοπού σας.
Οι σελίδες αργής φόρτωσης οδηγούν σε κακή εμπειρία χρήστη και, ως εκ τούτου, θα επηρεάσουν το αν ο ιστότοπός σας είναι ορατός στο Google .
Η απόδοση του ιστότοπού σας για κινητές συσκευές έχει προτεραιότητα έναντι της έκδοσης για επιτραπέζιους υπολογιστές, καθώς η Google ακολουθεί μια «ευρετηρίαση πρώτα για κινητά» κατά την ανίχνευση, την ευρετηρίαση και την κατάταξη σελίδων.
Αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας για κινητά χρησιμεύει ως βάση κατά την αξιολόγηση της ποιότητας του ιστότοπού σας.
Γενικά, ένας ιστότοπος αργής φόρτωσης δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να απουσιάζει ολόκληρος ο ιστότοπός σας από το Google, αλλά μπορεί να επηρεάσει μεμονωμένες σελίδες από το να κατατάσσονται ψηλά για ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά.
Οι συνήθεις αιτίες αργής φόρτωσης σελίδων είναι ζητήματα JavaScript, μεγάλες εικόνες και έλλειψη πόρων διακομιστή.
Λύση:
Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δοκιμάσετε την ταχύτητα φόρτωσης του ιστότοπού σας.
Εάν ο ιστότοπός σας έχει αρκετά δεδομένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναφορά Core Web Vitals του Google Search Console για να μετρήσετε την απόδοση των ιστοσελίδων σας. Οι διευθύνσεις URL θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες με βάση την ταχύτητα φόρτωσης: “Γρήγορη”, “Μέτρια” και “Αργή”.
Μπορείτε να εμβαθύνετε στις λεπτομέρειες κάθε σελίδας για να έχετε καλύτερη ιδέα για το τι προκαλεί καθυστέρηση στην απόδοση.
Πέρα από το Search Console, υπάρχουν επίσης πολλά δωρεάν εργαλεία δοκιμής ταχύτητας ιστότοπου στον ιστό, συμπεριλαμβανομένων των Pagespeed Insights της Google και της δοκιμής ταχύτητας ιστότοπου του Pingdom .
Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε προσωρινά τις σελίδες σας και χρησιμοποιείτε CDN. Αυτό θα σας επιτρέψει να προβάλλετε αποθηκευμένες εκδόσεις των στατικών στοιχείων του ιστότοπού σας.
Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε τον αριθμό των αιτημάτων που χρειάζεται να δέχεται το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη στον διακομιστή σας, επιταχύνοντας τελικά τους χρόνους φόρτωσης της σελίδας.
9. Ο ιστότοπός σας έχει τεχνικά προβλήματα
Εάν ο ιστότοπός σας αντιμετωπίζει συχνά τεχνικά προβλήματα, μπορεί να είναι δύσκολο να εμφανιστεί στο Google.
Προβλήματα όπως σφάλματα διακομιστή, προβλήματα DNS και σφάλματα HTTP όχι μόνο επηρεάζουν την εμπειρία του χρήστη, αλλά εμποδίζουν επίσης την ικανότητα της Google να ανιχνεύει και να ευρετηριάζει τον ιστότοπό σας.
Ένα άλλο κοινό τεχνικό ζήτημα είναι η έντονη χρήση JavaScript σε έναν ιστότοπο.
Η ανίχνευση της JavaScript μπορεί να είναι δύσκολη για τις μηχανές αναζήτησης, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα με την εύρεση και την ευρετηρίαση των σελίδων σας από την Google.
Αυτό είναι ένα τυπικό ζήτημα εάν τα στοιχεία πλοήγησής σας είναι σε JavaScript. Για παράδειγμα, εάν ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί ένα mega μενού σε JavaScript, η Google θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την ανίχνευση των συνδέσμων προς τις βαθύτερες σελίδες του μενού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ορατότητα για πολλές από τις ιστοσελίδες σας.
Λύση:
Πραγματοποιήστε έναν ολοκληρωμένο τεχνικό έλεγχο SEO για τον ιστότοπό σας. Αυτό θα σας δώσει λεπτομέρειες για όλα τα διαφορετικά τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ιστότοπός σας.
Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζετε χρησιμοποιώντας έναν οικοδεσπότη Ιστού υψηλής ποιότητας. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα διακομιστή.
Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα JavaScript στον ιστότοπό σας όταν είναι δυνατόν. Χρησιμοποιείτε το εργαλείο ανάκτησης και απόδοσης στο Google Search Console για να δείτε ποια συγκεκριμένα στοιχεία JavaScript προκαλούν προβλήματα.
10. Ο ιστότοπός σας έχει παραβιαστεί και αφαιρεθεί από την Google
Εάν ο ιστότοπός σας παραβιαστεί, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να εμφανίζεστε στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.
Ο ιστότοπος θα μπορούσε να μπει στη μαύρη λίστα και να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου από το ευρετήριο ή η Google θα μπορούσε να προσθέσει ένα μήνυμα σε τυχόν αποτελέσματα που κατατάσσει ο ιστότοπός σας λέγοντας: “Αυτός ο ιστότοπος μπορεί να παραβιαστεί”.
Με το τελευταίο, ο ιστότοπός σας μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται στο Google, αλλά οι πιθανότητες να κάνετε κλικ από επισκέπτες στη σελίδα είναι μικρές.
Λύση:
Μπορείτε να ελέγξετε εάν μια εισβολή επηρεάζει τη θέση του ιστότοπού σας στο Google μέσω του λογαριασμού σας στο Search Console.
Μεταβείτε στην ενότητα “Ζητήματα ασφαλείας” για να δείτε εάν αναφέρονται τυχόν διευθύνσεις URL.
Εάν κάποια από τις σελίδες σας αντιμετωπίζει προβλήματα, η Google θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα. Στη συνέχεια, μπορείτε να εργαστείτε για τη διόρθωση των προβλημάτων για να επαναφέρετε την τάξη στον ιστότοπό σας.
Αφού καθαρίσετε τον ιστότοπό σας, μπορείτε να ζητήσετε έλεγχο από την Google στην ενότητα Ζητήματα ασφαλείας. Αφού επαληθεύσουν ότι ο ιστότοπός σας έχει επιδιορθωθεί, θα αφαιρέσει την προειδοποίηση από την καταχώριση του ιστότοπού σας.
Φροντίστε να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας ασφαλή στο μέλλον. Επιτρέπεται στους χρήστες μόνο ένα αίτημα ελέγχου κάθε 30 ημέρες, επομένως, εάν ο ιστότοπός σας δέχεται συχνά εισβολή ή εισβολή κακόβουλου λογισμικού, θα περιορίσετε σοβαρά τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε επισκεψιμότητα από την Google.
Πώς να κάνετε τον ιστότοπό σας να εμφανίζεται στο Google
Εάν δυσκολεύεστε να κάνετε τον ιστότοπό σας να εμφανίζεται καθόλου στο Google ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατάταξη που επιθυμείτε, ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την ορατότητά σας στις μηχανές αναζήτησής σας:
1. Ρυθμίστε το Google Search Console
Το πρώτο βήμα για να κάνετε τον ιστότοπό σας να εμφανίζεται στο Google είναι να ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας στο Google Search Console. Η πλατφόρμα θα χρησιμεύσει ως κόμβος για την παρακολούθηση της απόδοσής σας στη μηχανή αναζήτησης και θα παρέχει χρήσιμα εργαλεία για να αναλάβετε δράση όταν χρειάζεται.
2. Υποβάλετε τον χάρτη ιστοτόπου σας
Αφού ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας στο Search Console, θέλετε να υποβάλετε τον χάρτη ιστότοπου για τον ιστότοπό σας. Αυτό το αρχείο θα ενημερώσει την Google ότι υπάρχει ο ιστότοπός σας και θα δώσει μια λίστα με όλες τις διευθύνσεις URL που θέλετε να έχετε ανιχνεύσει και ευρετηριάσει.
Μόλις υποβάλετε τον χάρτη ιστότοπού σας, η Google θα προσθέσει τον ιστότοπό σας σε μια ουρά ιστότοπων για ανίχνευση. Με τον χάρτη ιστότοπου στο αρχείο, θα γνωρίζει επίσης πού να πάει για μελλοντικές ανιχνεύσεις και θα το κάνει τακτικά με βάση το πόσο συχνά δημοσιεύετε και ενημερώνετε το περιεχόμενό σας.
3. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο επιθεώρησης URL
Το εργαλείο επιθεώρησης URL μέσα στο Search Console σάς επιτρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση οποιασδήποτε μεμονωμένης διεύθυνσης URL. Όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση URL στο πεδίο, μεταφέρεστε σε μια σελίδα με όλα τα δεδομένα ευρετηρίου της Google για αυτήν τη διεύθυνση URL. Θα δείτε εάν αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Google, εάν η σελίδα είναι φιλική προς κινητά και πότε έγινε η τελευταία ανίχνευση.
Εάν η σελίδα δεν βρίσκεται στο Google ή εάν έχετε κάνει ενημερώσεις, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί “Αίτημα ευρετηρίασης” για να ζητήσετε από την Google να ανιχνεύσει εκ νέου τον ιστότοπό σας .
Θα σαρώσει γρήγορα τη σελίδα για να δει αν είναι κατάλληλη. Εάν είναι, η Google θα το προσθέσει σε μια ουρά για ανίχνευση και ευρετηρίαση.
4. Πραγματοποιήστε έναν τεχνικό έλεγχο SEO
Μια διεξοδική ανασκόπηση του ιστότοπού σας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διάγνωση τυχόν τεχνικών ζητημάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατάταξη του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης.
Μερικοί από τους κύριους τομείς που πρέπει να εξεταστούν κατά τη διάρκεια ενός τεχνικού ελέγχου SEO περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Κωδικοί κατάστασης HTTPS
- Χρόνοι φόρτωσης ιστότοπου
- Κατάσταση χάρτη ιστότοπου
- Διπλότυπο περιεχόμενο
- Ζητήματα με μεταδεδομένα
- Σπασμένοι σύνδεσμοι
- Σφάλματα ανίχνευσης
5. Δημιουργήστε μοναδικό περιεχόμενο
Χωρίς υψηλής ποιότητας και μοναδικό περιεχόμενο, δεν υπάρχει πολύς λόγος για την Google να κατατάξει καλά τον ιστότοπό σας. Το καλό περιεχόμενο είναι επίσης απαραίτητο για την παροχή αξίας στο κοινό σας και την καθιέρωση της αυθεντίας της επωνυμίας σας.
Δημιουργήστε πρωτότυπα κομμάτια εστιάζοντας στις λέξεις-κλειδιά-στόχους σας. Κοιτάξτε τις σελίδες που βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλή θέση για αυτές τις φράσεις και δείτε τη δική σας μοναδική οπτική γωνία για το θέμα.
Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας δεν έχει σφάλματα με διπλό περιεχόμενο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από την Google. Αυτό είναι συνήθως μέρος ενός ολοκληρωμένου ελέγχου SEO .
6. Δημιουργήστε συνδέσμους υψηλής ποιότητας
Τα backlinks είναι κρίσιμα για υψηλές βαθμολογίες, ειδικά για ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά. Καθώς αρχίζετε να γεμίζετε τον ιστότοπό σας με ποιοτικό περιεχόμενο, κοιτάξτε να ξεκινήσετε μια καμπάνια δημιουργίας συνδέσμων όπου απευθυνθείτε σε άλλους κατόχους ιστότοπων για να τους ζητήσετε να συνδεθούν ξανά στον ιστότοπό σας.
Παραμείνετε σε ιστότοπους με υψηλή εξουσία τομέα, καθώς οι σύνδεσμοι από αυτούς τους ιστότοπους θα είναι πιο αποτελεσματικοί στη βελτίωση της κατάταξης του ιστότοπού σας.
Βασικές Μαθήσεις
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο ιστότοπός σας μπορεί να μην εμφανίζεται στο Google.
Αρχικά, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ο ιστότοπός σας είναι νέος και η Google δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να τον βρει.
Θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι εμποδίζετε την Google με κάποιο τρόπο, είτε αποκλείοντας τους ανιχνευτές είτε επισημαίνοντας τις σελίδες σας ως “noindex”.
Εάν κανένα από αυτά δεν είναι υπεύθυνο, πιθανότατα έχετε μια πτυχή του ιστότοπού σας που πρέπει να βελτιώσετε. Θα μπορούσε να είναι ένα τεχνικό σφάλμα όπως αργοί χρόνοι φόρτωσης ή σφάλματα διακομιστή. Ή, θα μπορούσε να είναι έλλειψη πρωτότυπου περιεχομένου και υψηλής ποιότητας backlinks.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε τιμωρηθεί ακόμη και από την Google.
Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τον ιστότοπό σας να εμφανίζεται στο Google είναι να ολοκληρώσετε τα παρακάτω βήματα:
- Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας στο Google Search Console
- Υποβάλετε τον χάρτη ιστοτόπου σας
- Δημιουργήστε μοναδικό περιεχόμενο
- Αποκτήστε backlinks υψηλής ποιότητας
- Εκτελέστε τακτικούς τεχνικούς ελέγχους SEO
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να διαχειρίζεστε και να παρακολουθείτε προληπτικά την απόδοση του ιστοτόπου σας στο Google για να κάνετε γρήγορα τις απαραίτητες αλλαγές.
Leave A Comment