Φυσικά το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αφού έχετε απόφασή να κατασκευάσετε μια ιστοσελίδα με WordPress είναι να επιλέξετε το θέμα, ή γραφίστικο όπως συνηθίζετε να λέγετε στους πιο παλιούς.
Οπότε μιλάμε για το WordPress θέμα (WordPress theme) όπως πολλές φορές το έχετε ακούσει.
Πριν πατήσετε το κουμπί αγορά, βεβαιωθείτε ότι το νέο θέμα αξίζει την αγορά. ‘Όλοι κάνουμε λάθη και πολλές φορές αυτό οφείλεται στην έλλειψη γνώσης.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε στόχο να καλύψουμε όσο μπορούμε τα κενά πριν την αγορά κάποιου WordPress θέματος.

Τα παρακάτω κριτήρια που θα σας αναφέρουμε είναι με τυχαία σειρά γραμμένα, οπότε μην αξιολογήσετε με κορφή το νούμερο ένα κριτήριο.

 • Κριτήριο αισθητικής
  Πρώτα από όλα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το θέμα ταιριάζει με την εμφάνιση και την αίσθηση που θέλετε? Πάρτε το χρόνο για να βρείτε ένα θέμα που ικανοποιεί τουλάχιστον το 80% του περιεχομένου σας, της διάταξης που επιθυμείτε και των οπτικών αναγκών σας.
 • Θα κατασκευάσετε ιστοσελίδα ή blog;
  Ξεκινώντας να χρησιμοποιήσουμε το WordPress και ψάχνοντας ένα θέμα γράφουμε στο Google Wordprss theme αφού φυσικά δεν γνωρίζουμε εγγυημένους κατασκευαστές και ψάχνουμε στην τύχη.Εδώ τα αποτελέσματα είναι πολλά και μάλιστα λανθασμένα για κάποιον που θέλει να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα που να παρουσιάζει την επιχείρησή του.Οπότε το σωστό είναι στην αναζήτηση να γράψουμε WordPress θέματα συγκεκριμένα για επιχειρήσεις, ή εταιρική χρήση.
 • Νέο φρέσκο θέμα ή παλιό και δοκιμασμένο;
  Πραγματικά τα Νέα θέματα που παρουσιάζονται καθημερινά είναι μεγάλο δέλεαρ. Όμως δεν είναι δοκιμασμένα και πολλές φορές υπάρχουν bugs (τεχνικά προβλήματα) που είναι ικανά να μην σας αφήσουν να τελειώσετε ποτό την κατασκευή.Από την άλλη τα παλιότερα θέματα είναι ποιο απλά και δεν έχουν τόσα πολλά χαρακτηριστικά πάνω τους όπως προεγκατεστημένα WordPress plugins που συνήθως διαθέτουν τα ποιο νέα.Αφήστε ένα θέμα πρώτα να κάνει αρκετές εκατοντάδες πωλήσεις και μετά επιλέξτε τω αφού είναι προτιμότερο να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και σωστό site παρά ένα όμορφο αλλά ημιτελές με πολλά προβλήματα (θα δείτε παρακάτω περισσότερα).
 • Το WordPress σαν CMS αναβαθμίζετε συνέχεια το θέμα σας;
  Φτάσαμε πλέων στην version 3.9.. οπότε βλέπετε από μόνοι σας ότι το CMS έχει πολλές και αναγκαίες αναβαθμίσεις γιατί δεν είναι μόνο για καλύτερη και ποιο πλούσια χρήση αλλά και για μεγαλύτερη ασφάλεια.Για φανταστείτε το θέμα σας να μην ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο τις αναβαθμίσεις (φυσικά όχι με τον ρυθμό του WordPress) τότε πραγματικά υπάρχει πρόβλημα αφού και από την άλλη μεριά και τα πρόσθετα του WordPress αναβαθμίζονται πολύ συχνά. Επιλέγουμε θέματα με τακτικές αναβαθμίσεις.
 • Ωραίο θέμα αλλά υποστηρίζει βασικές λειτουργείς;
  Πριν την αγορά βεβαιωθείτε αν υποστηρίζονται βασικές λειτουργείς όπως: πολλαπλά sidebar, σελίδες με πλήρη ανάπτυξη στο πλάτος, blog, σχόλια, σελίδα 404, χάρτης ιστοσελίδας html, αλλά και μεικά από τα βασικά plugins ( SEO, W3 Total Cache, Google XML Sitemaps, Wordfence Security, Contact Form 7) όπως και την υποστήριξη έτοιμων shortcode wordpress.
 • Δες το website μου από το Firefox παίζει καλύτερα.
  Πόσες φορές έχετε ακούσει το παραπάνω; Πραγματικά πολύ σημαντικό είναι να παίζει το site που κατασκευάζουμε να όλους τους borwsers (φυλλομετρητές) και για αυτό είναι υπεύθυνο το θέμα που θα επιλέξουμε.Μπορεί να υπάρχουν browsers που έχουν την μεγαλύτερη χρηστικοτητα όπως chrom, mozilla, internet explorer αλλά υπάρχουν χρήστες που χρησιμοποιούν και διάφορους άλλους φυλλομετρητές και μάλιστα δεν είναι και μικρός αριθμός.Δείτε την συμβατότητα με τους borwsers που δηλώνει ο κατασκευαστής αλλά και από μόνο σας κάντε ένα τεστ σε πολλούς browsers αλλά και λίγο παλαιότερες version.
 • Είναι φιλικό στο SEO;
  Πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να μεταβάλει την απόφασή σας για την αγορά κάποιου WordPress theme. Το wordpress από μόνο του είναι φιλικό στο search engine optimization γιατί το βασικότερο του προσόν είναι να έχει πολύ καθαρό κώδικα.Αν το θέμα που θα επιλέξετε κρατάει την ποιότητα του καθαρού κώδικα έχει και μια καλή αρχιτεκτονική σχεδίασης τότε πολύ ποιο εύκολα οι μηχανές αναζήτησης θα κατανοήσουν το περιεχόμενό σας και θα το παρουσιάσουν σε όσους ψάχνουν.Ελέγξτε το θέμα σας σε μια online seo checker μηχανή, και δείτε τη βαθμολογία παίρνει για το on page seo που μπορεί να σας παρέχει το WordPress θέμα.
 • Support που παρέχεται στο θέμα.
  Όσο ποιο άμεσα έχετε απάντηση στα προβλήματα ή απορίες που θα δημιουργηθούν κατά την χρήση του WordPress theme που θα επιλέξετε τόσο μεγαλύτερο βαθμό να δώσετε για την επιλογή του θέματος.Το καλύτερο φυσικά είναι να υπάρχουν και αρκετοί τρόποι επικοινωνίας με την εταιρεία κατασκευής όπως : μέσο τηλεφώνου , email, forum, FAQ, βίντεο εκπαίδευση, ηλεκτρονικούς οδηγούς.Δείτε χρόνο και ποιότητα από το support, το καλύτερο support αλλά και το ποιο γρήγορο εδώ πραγματικά κερδίζει.
 • Responsive σχεδιασμός και συσκευές.
  Προσαρμογή στα μεγέθη που θα παρουσιάζετε το site. Θα δείτε στα Google analytics που θα περάσετε στο website σας ότι πολλοί επισκέπτες πλέον είναι από άλλες συσκευές και όχι από σταθερούς και φορητούς υπολογιστές.Πραγματικά θα εκπλαγείτε από την ποσότητα αυτή, και θα θέλετε αν το site σας δεν είναι συμβατό με 240px, 320px, 480px, 768px που είναι τα ποιο συνήθεις μεγέθη που χρησιμοποιούνται από κινητές συσκευής και tablets.Τα ποιο αποτελεσματικά θέματα είναι Responsive themes που από μόνα τους καταλαβαίνουν το μέγεθος της οθόνης και παρουσιάζονται σωστά χωρίς να δυσκολεύουν τον χρήστη.
 • Απλότητα της σελίδας.
  Τα πολύ φανταχτερά sites να ξέρετε ότι έχουν πολύ σύντομο χρόνο αποχωρησεις των χρηστών για 2 βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί η απλοτητα πλέον αρέσει επειδή δεν αποσπά τον αναγνώστη οπότε δεν τον κουράζει, και δεύτερο για την ταχύτητα φόρτωσεις του siteΔείτε το ποιο καθημερινό σας παράδειγμα την Google, όλες οι σελίδες τους είναι απλές λευκές και ευανάγνωστες, λέτε αυτή να μην ξέρουν.

Γενικά θα βρείτε πολλά ωραία δωρεάν θέματα για wordpress, δείτε όμως τους όρους χρήσης και τους περιορισμούς που έχουν, εγώ θα σας πρότεινα να επενδύσετε στην online παρουσίασή σας και να μην λυπηθείτε τα πολύ λίγα euro που θα χρειαστούν για να αγοράσετε ένα WordPress θέμα.

Αυτά είναι τα ποιο βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν να αποφασίσετε ποιο WordPress theme θα χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή της ιστοσελίδα σας με WordPress .