seo-search engine optimization

Στόχος του seo, είναι να φέρει μια ιστοσελίδα στις πρώτες κατατάξεις των οργανικών αποτελεσμάτων αναζήτησης σε όλες τις μηχανές αναζήτησης.

Μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας μας όλοι περιμένουμε να εμφανιστεί με μια απλή αναζήτηση σε κάποια από της μηχανές αναζήτησης (Google, yahoo, Bing) αλλά μάταια μάλλον.

Είναι ένας λόγος να απογοητευτούμε, να τα βάλουμε με την εταιρεία που μας κατασκεύασε το Site ή να φτιάξουμε ένα άλλο «καλύτερο» Site.
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Καθημερινά «ανεβαίνουν»  δημιουργούνται δηλαδή εκατοντάδες sites και μιλάμε μόνο για τον Ελλαδικό χώρο. Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν και το ίδιο αντικείμενο με το δικό μας, δηλαδή είναι και οι online ανταγωνιστές μας.

Όλοι έχουμε στόχο να εμφανιζόμαστε στις πρώτες εγγραφές που φέρνουν τα αποτελέσματα αναζήτησης με κάποια συγκεκριμένη λέξη ή και φράση κλειδί.
Εδώ έχουμε 2 επιλογές:  Να εμφανιζόμαστε στα οργανικά αποτελέσματα με τη βοήθεια του SEO ή στα «πληρωμένα αποτελέσματα με τη χρήση του Adwords  «.
Εμείς εδώ θα μιλήσουμε για τα οργανικά αποτελέσματα, που έχουν και άμεση σχέση με το SEO.

Τι είναι αυτό το SEO λοιπόν;

SEO είναι οι κατάλληλες παρεμβάσεις που γίνονται σε μια ιστοσελίδα ώστε να ανέβει στα πρώτα μη πληρωμένα αποτελέσματα «οργανικά αποτελέσματα» των μηχανών αναζήτησης σε λέξεις και φράσεις κλειδιά που αφορούν ίσως τα προϊόντα , τις υπηρεσίες και ότι άλλο παρουσιάζει η ιστοσελίδα. Από τη στιγμή που θα καταφέρουμε να εμφανιζόμαστε στην πρώτη σελίδα έχουμε αυτόματα αύξηση των επισκεπτών οπότε και αύξηση πωλήσεων πρέπει όμως να έχουμε υψηλή ποιότητα για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε και φυσικά ανταγωνιστικές τιμές) ή γενικά μια αναγνωσιμότητα.

Το SEO και οι δύο τεχνικές του. (Τα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε..)

 1.ON SITE OPTIMIZATION

Αφορά ότι γίνετε μέσα στο χώρο του Site και συγκεκριμένα την τροποποίηση του «html κώδικα» δηλαδή το από πίσω μέρος του site το οποίο είναι αυτό που μπορεί να καταλάβει η ανάγνωση των μηχανών αναζήτησης.

Εδώ τα πράγματα αν έχουμε μια τάξη και οργάνωση είναι απλά γιατί είναι συγκεκριμένα.
Μερικά από αυτά είναι: επιλογή λέξεις ή φράσεις κλειδιών, σωστός τίτλος, tags, anchor text, και διάφορα άλλα σημεία που θα δώσουν στα robots των μηχανών αναζήτησης να καταλάβουν τη περιεχόμενο έχει η σελίδα μας, και αργότερα να την παρουσιάζουν ως σημαντική για αυτό που θέλει να βρει ο χρήστης.
Ανάλυση για το πώς κάνουμε ένα πετυχημένο ON PAGE OPTIMIZATION.

 2. OFF SITE OPTIMIZATION

Εδώ είναι οι «δύσκολες» και χρονοβόρες διαδικασίες που πρέπει να προσέξουμε. Και εδώ φυσικά θέλουμε πολύ καλή οργάνωση και χρονική τακτικότητα.
Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τις μηχανές αναζήτησης για την ύπαρξή μας, δημιουργώντας συνδέσμους από άλλα  websites (ΠΡΟΣΟΣΧΗ μόνο με συναφή περιεχόμενο) προς το δικό μας.
Ανάλυση για το πώς κάνουμε ένα πετυχημένο OFF PAGE OPTIMIZATION.

Κατεβαστε των επισημο οδηγο SEO της Google

Δείτε τις διαδικασίες που γίνονται από τις μηχανές αναζήτησης για να εμφανίσουν  τα αποτελέσματα.

Ρωτώντας μια μηχανή αναζήτησης για κάτι που μας ενδιαφέρει είτε πληκτρολογώντας μια λέξη ή και μια φράση κλειδί, έχουμε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο (αφάνταστα λίγο χρόνο) μια οθόνη με 10 συναφή αποτελέσματα μιλάμε μόνο για τα οργανικά αποτελέσματα που έκρινε ο αλγόριθμος  τα ποιο σωστά και ποιο ολοκληρωμένα ως απάντηση προς το ερώτημά μας.
Ας δούμε περιληπτικά ποιες διαδικασίες  ακολουθούν οι μηχανές αναζήτησης για να μας δώσουν τα παραπάνω αποτελέσματα:

1.) Crawling (Ανίχνευση)

Εδώ έχουμε ένα λογισμικό πολύ γνωστό μας στο άκουσμά του, είναι η γνωστή αράχνη που όσοι έχετε ασχοληθεί λίγο με το Internet την έχετε ακουστά έτσι ή και σαν spider ή googlebot το αντίστοιχο της google.
Τι κάνουν τα spider ή googlebot;
Σαρώνουν τον χώρο του διαδικτύου για να ανακαλύψουν τις νέες ιστοσελίδες που παρουσιάζονται αλλά και τις αλλαγές στις ήδη υπάρχων ιστοσελίδες. Τώρα μπορείτε να φανταστείτε ότι παρόλο που η ταχύτητά τους και ο ρυθμός ανίχνευσής τους έχει τρομερή βελτίωση, λόγο του μεγάλου όγκου των ιστοσελίδων που υπάρχουν είναι σίγουρο ότι για να προωθήσουμε μια ιστοσελίδα θα περιμένουμε αρκετό χρόνο και μάλιστα αφού κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις καταχωρίσεων των σελίδως. Δηλαδή απαραίτητες “SEO crawling” κινήσεις για να επιταχύνουμε την ενημέρωση των μηχανών αναζήτησης για την ύπαρξή μας είναι :
A.) Το βασικότερο όλων καταχώρηση στα webmaster tools. (λινκ)
Β.) Κατασκευή xml sitemap για άμεση ανίχνευση των σελίδων και των αλλαγών τους έτσι αποφεύγουμε την απόρριψη crawling  λόγο όκγου ή και λαθών στον κώδικα της σελίδας.
Γ.) Βookmark, σε sites μεγάλης επισκεψιμότητας.

Υπάρχου και άλλες διαδικασίες αλλά αυτές είναι οι βασικότερες και ποιο απλές.

2.) Indexing (Ευρετηρίαση)

Ο παραπάνω Αγγλικός όρος τα λέει όλα. Ότι αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν από το crawling πρέπει να καταχωρηθούν στις πολύ μεγάλες βάσεις δεδομένων των μηχανών και μάλιστα με απόλυτη τάξη ακλουθώντας κάποιους κανόνες για να μπορούν να παρουσιαστούν όταν χρειαστεί όχι μόνο σωστά αλλά και πολύ γρήγορα. Εδώ έρχεται και κουμπώνει απόλυτα ο ορισμός SEO.

Αν καταφέρουμε και περάσουμε στη βάση στην σωστή κατηγορία και με υψηλό σκορ τότε εμφανιζόμαστε και στα αποτελέσματα της αναζήτησης και μάλιστα σε υψηλές θέσεις.
Θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε γιατί υπάρχουν sites που μετά από αρκετά χρονιά που είναι στον αέρα δεν μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και όταν τα αναζητήσουμε με ολόκληρες φράσεις που μόνο αυτά έχουν σαν περιεχόμενο.

Φανταστείτε τις μεγάλες αυτές βάσεις σαν ένα απλό XLS φύλλο που στην πρώτη του κολόνα έχει καταχωρίσει 3 απλά επαγγέλματα που αναζητάμε με κάποιες λέξεις κλειδιά.

Τώρα έχει τελειώσει το crawling και σαν αποτέλεσμα για μια ιστοσελίδα έχει φέρει άπειρες γραμμές από το περιεχόμενο αλλά χωρίς να μπορεί να κατατάξει την ιστοσελίδα  σε κάποιο από τα 3 παραπάνω επαγγέλματα γιατί μέσα στο περιεχόμενο δεν είχε ούτε μια φορά τη λέξει κλειδί για να μπορέσει να δώσει στον αλγόριθμο να καταλάβει σε ποιο επάγγελμα ανήκει.

Σε μα δεύτερη σελίδα το αποτέλεσμα του crawling έχει φέρει domain με τη λέξει κλειδί, τίτλο που περιέχετε λέξει κλειδί, περιγραφή που και εκεί υπάρχει λέξει κλειδί, κεφαλίδες, alttext και περιεχόμενο μικρότερο από τη σελίδα του προηγούμενου αλλά με τη σωστή περιεκτικότητα λέξεων και φράσεων κλειδιών.
Εδώ και θα περάσει στην σωστή κατηγορία αλλά και θα πάρει και κάποια καλή βαθμολογία τουλάχιστον όσο αφορά το ON SITE OPTIMIZATION.

3.) Processing search request (Εκτέλεση αναζήτησης)

Εδώ συμμετέχουμε όλοι μας κάνοντας κάποιο ερώτημα στις μηχανές αναζήτησης με χρήση διάφορων λέξεων ή φράσεων κλειδιών.
Το ερώτημα αυτό περνάει πολύ γρήγορα στις μεγάλες βάσεις δεδομένων που υπάρχουν οι πληροφορίες καταχωρημένες και ταξινομημένες με την προηγούμενη διαδικασία “indexing”.

3.) Calculating relevancy (Υπολογισμός σχετικότητας)

Φτάσαμε στο στάδιο που πρώτο ρόλο παίζει το SEO
Οι ερωτήσεις των χρηστών ελέγχονται και επιλέγονται οι σχετικές σελίδες που είναι συναφής για να παρουσιαστούν σαν οι καλύτερες απαντήσεις (όσο ποιο σωστές απαντήσεις τόσο ποιο πετυχημένη θεωρείτε η μηχανή αναζήτησης).
Για να βρεθεί η σειρά παρουσίασης τους υπάρχει ένας αλγόριθμος που είναι υπεύθυνος για την σύγκριση υπολογισμού σχετικότητας (Calculating relevancy).
Αυτός ο αλγόριθμος έχει άμεση σχέση με το πόσο καλά έχει γίνει Search engine optimization στις σελίδες. Φανταστείτε ότι υπάρχουν εκατομμύρια σελίδες για μια λέξει όπως “οικονομικές διακοπές” .
Τεράστιος ανταγωνισμός με τη παραπάνω αναζήτηση

Η αξιολόγηση αρχίζει και έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες που όλοι μαζί ονομάζονται SEO και κάποιοι από αυτού είναι : Περιεχόμενο (όλοι τονίζουν ότι είναι ο Βασιλιάς όλων) εδώ όμως δεν φτάνει να γράφουμε ατελείωτα άρθρα αλλά υπάρχου κανόνες. Πόσο καλά είναι τονισμένη η λέξη ή φράση κλειδί που στοχεύουμε είναι με bold ή italic, πόσο συχνά την αναφέρουμε και πολλά άλλα.

Τίτλος σελίδων, επικεφαλίδες, περιγραφή, λέξεις κλειδιά με σωστό anchor text για εσωτερικά links, επικαιροποίησης σωστού html και css style κώδικα με τα web standards από το w3schools. (To w3schools έχει validator προγράμματα λογισμικού που μπορεί να ελέγξει τις ιστοσελίδες σας με κανόνες «web standards». Όταν χρησιμοποιείτε ένα validator για να ελέγξετε HTML, XHTML ή CSS έγγραφα, ο validator επιστρέφει μια λίστα των σφαλμάτων που διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με το πρότυπο που γίνετε ο έλεγχος) Επικύρωση HTML  και CSS αρχείων από το W3C. Πόσους εξωτερικούς συνδέσμους έχουμε προς το site μας με τη ποιότητα είναι αυτοί οι σύνδεσμοι και τι περιεχόμενο έχει η ιστοσελίδα που μας παρέχει το link, είναι σχετικό με το δικό μας περιεχόμενο;
Πλέον έχουμε και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα στο 2013 όλοι λένε ότι τα Social θα παίζουν από τους μεγαλύτερους ρόλους στο SEO.
Είναι απλό όσους περισσότερους φίλους και ότι άλλο έχει να κάνει με το ότι αρέσει το άρθρο σου ή η σελίδα σου και μοιράζεται σε πολύ κόσμο σημαίνει εμπιστοσύνη για τις μηχανές αναζήτησης και κερδίζετε πολλούς πόντους.

Προσωπική συμβουλή (πρέπει να έχετε διαφορετικό κείμενο στα social με το web page σας. Μια μικρή περιγραφή έξυπνη για να φέρει το χρήστη στο άρθρο μέσα στο site είναι ότι καλύτερο.)

Όλα τα παραπάνω και 2-3 ακόμα είναι αυτά που αν τα πραγματοποιήσουμε σωστά, σύντομα θα δούμε την ιστοσελίδα μας να σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων στα οργανικά αποτελέσματα.

Όλα τα παραπάνω πρέπει αφού υλοποιηθούν να παρακολουθούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα αφού οι αλγόριθμοι που είναι υπεύθυνοι για τις κατατάξεις συχνά μεταβάλλονται για ποιο σωστά και τίμια αποτελέσματα.
Σε όλες τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στους αλγόριθμους των  μηχανών ποτέ δεν είδαμε μεγάλες αλλαγές στο On page SEO, οπότε είναι μια καλή λύση να αρχίσουμε σήμερα κιόλας από αυτό.

Γνωρίζουμε ότι σε ποσοστό % το 25-28% έχει να κάνει με το On page SEO. Όμως είναι η αρχή όλων και είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί οργανωμένα και σωστά.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι και το μόνο κομμάτι που πρέπει να δίνεται σε “ειδικούς” γιατί ανάλογα με το πώς είναι κατασκευασμένη η σελίδα μας χρειάζεται και τις ανάλογες γνώσεις. Από εκεί και πέρα στο OFF page SEO θεωρώ καλύτερο να γίνετε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της Ιστοσελίδας με σύμβουλο κάποιον καλό γνώστη πάνω στο Search engine optimization.

4.)    Retrieving results (Ανάκτηση αποτελεσμάτων)

Είναι το στάδιο που όλοι ονειρευόμαστε να δούμε μια μέρα να αναφέρετε και το site μας. Δηλαδή μιλάμε για το τελευταίο στάδιο, την εμφάνιση των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης στην οθόνη μας. Αν δεν βλέπετε την σελίδα σας στην πρώτη σελίδα μην απογοητεύεστε, απλά χρειάζεται χρόνο και κόπο. Μην το βάζετε κάτω απλά σκεφτείτε ότι όταν τα καταφέρετε θα είσαστε ορατή σε χιλιάδες αναγνώστες που έψαχναν για εσάς.

Δείτε ακόμα: