Τα αρχεία με κατάληξη rar είναι συμπιεσμένα αρχεία για εξοικονόμηση χώρου. Συνήθως τα χρησιμοποιούμε για την αποστολή πολλών αρχείων σε ένα mail.
Δημιουργούμε ένα άδειο φάκελο και εκεί τοποθετούμε όλα τα αρχεία που θέλουμε να στείλουμε με κάποιο mail. Χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων όπως τα winrar, zip και πολλά άλλα και συμπιέζουμε τον φάκελο δηλαδή μικραίνουμε τον όγκο του.

[info_box]7-zip είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που ανοίγει rar και zip αρχεία και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όλες τις εκδώσεις των windows αλλά και linux φυσικά.[/info_box]

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό όταν τα αρχεία μας είναι φωτογραφίες έγγραφα (word) λογιστικά φύλλα (xls) και πολλά άλλα.
Επειδή όμως πλέον υπάρχουν πολλές καταλήξεις συμπιεσμένων αρχείων και δεν χρησιμοποιούν όλοι οι χρήστες κοινά προγράμματα είναι καλό να διαθέτουμε κάποιο που να μπορεί να επεξεργαστεί τους ποιο πολλούς τύπου συμπιεσμένων αρχείων. Το καλύτερο και δωρεάν πρόγραμμα για άνοιγμα συμπιεσμένων αρχείων είναι το 7-zip. Είναι εντελώς δωρεάν γιατί ανήκει στην οικογένεια του ελεύθερου λογισμικού.

Το 7-zip δημιουργεί συμπιεσμένα αρχεία σε μορφή 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 και TAR, ενώ διαβάζει συμπιεσμένα αρχεία RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO,RPM, DEB και NSIS.

Μέγεθος: 1.2 – 1.7 MB
Λειτουργικό σύστημα: Windows 2000, xp, vista, 7, 8,
Κατασκευαστής: Igor Pavlov
Πηγή: 7-zip.org

 

Να θυμάστε ότι μετά από την εγκατάσταση του προγράμματος να διαγράψετε το αρχείο exe αφού σας είναι άχρηστο και καταλαμβάνει χώρο στον υπολογιστή σας.

Για όσους δεν θέλουν να κάνουν εγκαταστάσεις προγραμμάτων στον υπολογιστή τους υπάρχει πάντα και η λύση των προγραμμάτων portable.

7-Zip Portable.